2010. november 4., csütörtök

Önismeret :)

Ez a szó már néha a könyökömön jön ki, pedig mindig rádöbbenek, hogy milyen keveset is tudok magamról. Rengeteg menedzser könyvet olvastam már a témában, és nagyon érdekel az emberi természet, ezért próbálok figyelni is az emberekre, és a játszmáikra. Nagyon sok rossz tulajdonságommal tisztában vagyok, bár biztosan közel nem minddel, néha azonban azt veszem észre, hogy ugyanígy nem vagyok tisztában, sőt talán még kevésbé a jó tulajdonságaimmal. Sokszor koncentrálok ugyanis arra, hogy min kell javítanom, és észre sem veszem, hogy mennyi jó is van bennem. Pedig ezt az oldalunkat is fel kell fedeznünk, nem lehetünk állandóan szigorúak magunkkal, hanem el kell fogadnunk magunkat a hibáinkkal együtt, sőt, még szeretnünk is kell azt a lényt, akik vagyunk.

A menedzser könyvek többségével az a bajom, hogy sok jó dolgot találok bennük, de minimális, amit aztán végül alkalmazni fogok.

Ami újra beköszöntött az életembe, az az asztrológia. Ez a lelkesedésem még nagyon új, azaz mindig visszatérő, de eddig nem tartós fellángolás volt. Most azonban úgy döntöttem, hogy tanulni is fogom. Van ugyanis 4 éves felsőfokú képzés is, mint kiderült. Nekem mondjuk papír nem kell róla, ezért valószínűleg csak jegyzetekből fogok tanulni, és nem iskolába járni, de a lényeg, hogy a közeli terveim között szerepel, hogy tanuljak asztrológiát.

Na mielőtt kiakadna a fél társaság, ne arra az újságban található rövid kis szösszenetekre gondoljatok, ami az összes embert 12 napjegy szerint kategorizálja. Valóban nem 12 típusú ember van. Bár, ha már itt tartunk, a híres svájci pszichológus, Jung, mindössze 4 fő kategóriát állapított meg, ami kombinációi adják a személyiségünk jellemzőit. (kolerikus, szangvinikus, melankolikus, flegmatikus) Mondanom sem kell, hogy Jung szerint én erőteljes kolerikus vagyok, melankolikus párosítással. Azaz az a típus, akinek minden tegnapra kell, és tökéletesen. Jung azt mondja, hogy az egyik legdurvább párosítás ez, ami az üzleti életben sikerekre vezet, de a magánéletben elég gáz. Hát volt ilyen korszakom is, ezt tény. Most azonban úgy érzem, hogy sikerül dolgoznom a hibáimon, és erősíteni a jó tulajdonságaimat is.

De visszatérve az asztrológiához. Ugyan már iskolákban tanítják Jung-ot a 4 típusával, a 12 nagyjegy típust mégis mennyire megkérdőjelezik az emberek. Pedig a 12 nem is 12. Az asztrológia azt mondja, hogy minden ember egyedi és megismételhetetlen, és ezért mindenki más és más személyiség „készlettel”, tulajdonságokkal rendelkezik. Az asztrológia nem jósol és determinál, ahogy sokan hiszik, azaz ha azt mondja neked egy asztrológus, hogy ez és ez lesz, akkor biztos lehetsz benne, hogy kókler. Az asztrológia ugyanis lehetőségeket tár fel. Pl. lehet, hogy most nagyon jó időszakod van arra, hogy anyagi sikereket érj el, de ha otthon ülsz, és várod a sült galambot, minden eredmény nélkül tovaszáll a lehetőség is. Vagy lehet, hogy az egészségedre negatív hatások várhatók. Persze nem mindegy, hogy elüt egy autó, vagy belerúgsz otthon a küszöbbe. Mi a különbség? A szabad akarat. Mindig mi döntünk. Hiszem, hogy meghatározott feladatunk van ebben a életben, azért vagyunk itt, hogy megtanuljunk valamit, és ezáltal fejlődjünk.

Ez nem ellentmondás azzal, hogy hiszek Istenben. Az univerzum törvényei nem hagyják ki Istent sem a pakliból. Ez a Föld nevű kis bolygó egy porszem az egész univerzumhoz képest, a mi kis játszóterünk. Azért vagyunk itt, mert tanulnunk kell. Ez a mi óvodánk, iskolánk, egyetemünk. Kinek mi.

Hogy miben segíthet az asztrológai? Segíthet például abban, ha nem tudod, hogy mi a célod, küldetésed az életben. Segíthet, hogy megtudd, jó irányba haladsz-e az utadon. Hogy megismerd jobban a jó és rossz tulajdonságaidat, hogy az előbbieket erősíteni tudd, az utóbbiakra meg fel legyél készülve, és tudd kezelni. Ami fontos, legalábbis nekem, bár én még egyáltalán nem értek hozzá, hogy még tudatosabban segít élni az életed.

Szokásos mondatommal zárom, ahogy az ilyen témákat szoktam: Nincs nálam a bölcsek köve, nem mondom, hogy az én nézetem a tuti és a követnivaló, csak azt mondom, hogy nekem most ez az utam, én ezen járok, az én fejlődésemhez most ezt kell megtapasztalnom.

Namaste! :)

Lili :)

1 megjegyzés:

  1. He-he, igen, biztos vagyok benne, hogy most a "fél társaság kiakad". :)

    Pedig az asztrológia komoly tudomány, és mindig nevetek magamban, amikor a néhány soros horoszkóppal azonosítják...
    Hogy az mégis mire jó? Hát pl. ha a Mérlegnek azt írják, hogy ötöse lesz a lottón, akkor az nyilván nem azt jelenti, hogy minden Mérleg milliomos lesz. Hanem azt, hogy aki nyerni fog, az valószínűleg egy Mérleg :)

    Az asztrológiát én leginkább egy hőmérőhöz hasonlítanám: megmutatja, hány fok van, Te pedig eldöntheted, mennyire öltözöl fel... :)

    VálaszTörlés