2010. október 3., vasárnap

Zumba :)

Bizonyára sokan hallottatok már erről az új őrületről, a zumbáról. Nem vagyok szakértője a témának, ezért ne is várjátok el tőlem, hogy mélyreható értekezést tartsak róla. Leginkább a táncos aerobic órákhoz hasonlítanám. Különböző táncstílusok, mint pl. merengue zenéket használva jól megmozgatják kicsit táncosan, kicsit aerobic-osan a csapatot. Az ötlet maga kiváló, hiszen nem mindenki akar pl. párban táncolni, és táncórákra járni, és az aerobic műfajnak is egy újabb színfoltja lehet a zumba. Persze ma már az aerobic is egy gyűjtő fogalom lett, és hihetetlen sokszínű a választék. Ha megnézek egy aerobic órarendet, gyakran találok olyan műfajokat, amikről még csak nem is hallottam. A táncostól a harci kick box aerobic-ig minden megtalálható a palettán. Ez szuper, mert egyrészt nem unod meg, és biztosan megtalálod magadnak a hozzád közel állót.

Visszatérve a zumbához. Én elég kényes vagyok a szakmai oldalra, és számomra meglepő, hogy mindenféle előképzettség nélkül, ha kifizetsz 355 vagy 405 dollárt, akkor egy hétvége alatt hivatalos zumba oktató lehetsz. Ez kicsit számomra hiteltelenné teszi, már elnézést, ha erős a kifejezés. Nem azt minősítem, hogy ne lehetnének nagyon is jó zumba oktatók, de abban biztos vagyok, hogy azok lesznek jók, akiknek komolyabb táncos és/vagy aerobic múltjuk is van, és rendelkeznek jó pedagógiai érzékkel, netán tapasztalattal, és nem elégszenek meg ezzel az egy hétvégével, hanem továbbra is képzik magukat folyamatosan.

Sajnos már most tudok olyan zumba oktatóról, aki elég gyenge táncos, és óriási hiányosságai vannak a testtudattal kapcsolatban, ami eleve lehetetlenné kellene, hogy tegye, hogy tanítson, de hát elvégezte a hétvégét... Egy újabb lehetőség, hogy lehet a gagyival is pénzt keresni...

Persze, ahogy korábban is írtam, a minőség az én mániám, vannak, akiknek nem számít, hogy ki tartja az órát, sőt olyanok is, akik nem is tudnak különbséget tenni egy képzett és egy képzetlen oktató között. Persze csak az elején, és más tapasztalat hiányában van ez így. Amint "kinyílik" a világ, és látnak másokat is, sokan észreveszik, mások meg inkább homokba dugják a fejüket, mert az kényelmesebb. Már megszokták az tanárt, nincs kedvük váltani, a közösség is fontos, abból sem akarnak átmenni egy másikba, és már kifizettek egy csomó pénzt is, ami lehet, hogy ablakon kidobált volt, de ezt nehéz beismerni. Ez is teljesen normális emberi reakció. A kérdés csak az, hogy mi lesz azokkal, akiknek nem nyílik ki a világ, és nem marad választásuk? Akik pár óra után úgy döntenek, hogy ez nem tetszik nekik, pedig lehet, hogy csak a tanár szúrta el a dolgot?

Salsa-val kapcsolatban volt több ilyen élményem is. Egyszer egy házaspár odajött hozzám a bemutató óránk után, és elmesélt egy történetet. 4 házaspárról szól, ők voltak az egyik. Nagyon szerettek táncolni, vidéki bálokba járni, jó csapat volt. Aztán elmentek egy salsa tanfolyamra, és akkora csalódás volt nekik, hogy teljesen elment a kedvük a tánctól, így ami összekötötte őket korábban, hogy együtt eljárjanak táncolni, bulikba, bálokba, az teljesen megszűnt, és a társaság és barátság is lazább lett, nem olyan szoros, mint korábban. Másfél évig nem is voltak hajlandóak sehová sem menni, mígnem nagyon erős unszolásra (egyik diákunk hívta meg őket) ez az egy pár a négyből eljött a bemutató óránkra. Utána megköszönték nagyon az órát, és következő héten mind a négy pár ott volt az órán. A barátság és a tánc iránti szeretet ismét helyreállt, és ez nagyon jó érzés volt. Sajnos azonban aki egyszer csalódik, hogy nem azt kapja, amire számított, az csak nagyon ritka esetben próbálja meg máshol, ahhoz már nagyon lelkesnek, érdeklődőnek kell lennie.

Nem állítom, hogy csak az jár jól, aki nálunk táncol, de valóban úgy gondolom, hogy a több, mint 70 salsa iskolából talán a negyede alkalmas színvonalas és hiteles oktatásra. Persze nem kell mindenkinek a Coca Cola, van, akinek tök jó a kínai piacos Kóla szörp is. :)

A lényeg, hogy bárhol, bárkinél tanulsz is, érezd jól magad! :)

Szeretettel:
Lili




2 megjegyzés:

  1. Szia Lili!

    Teljesen egyet értek veled, sajnos ez a mai világban mindenből így működik. Én is tapasztalom pl. a síelésnél, a TF-en más iskolákhoz képest legalább van sítábor, de sajnos csak 1 hét, most gondold el, mikor valaki az alatt az egy hét alatt tanul meg valamennyire síelni, és utána a diplomájával iskolai csoportokat vihet és oktathat, hát elég baleset veszélyes. :( Az aerobiknál is ez a tapesztalatom, most jártam bent 1-2 órán az Astoria Fitnessben, volt oktató akinek nagyon jó step órája volt és volt akiéről szívem szerint sírva jöttem volna ki, mert, nem csak unalmas, de még felépítésében is hibás és amatőr. Jó persze meg kell tanulni vhogy, de a pedagógiai hiányosságokat nem biztos, hogy élesben kellene megtanulnia az illetőnek.

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!!
    Én is abszolút egyetértek veletek,Lili teljesen "velejéig" ment a dolgokba,és tök igaz amit írt!!És csak érdekesség képpen,hogy adott esetben a visszája is működhet a dolognak..:Én csak miután már rég megvolt a többéves tapasztalatom,gyakorlatom és évtizedes sport/versenyzői múltam,- tettem le egy sportoktatóit egy bizonyos sportágban,,-csak hogy meglegyen a papírom ha esetleg valaki kérné..-mert sajnos itt ez a lényeg..Évek óta dolgoztam külföldön,ellenben itthon természetesen nem a hozzáértés,hanem a papír számít..Viszont most pont ezen felindulásból fontolgatom,hogy egyáltalán mi éri meg?Hiszen ahogy írtátok,lesz egy csomó lelkes amatőr,aki ezt a felkapott Zumbadolgot majd "helyrerakja" és szépen lemorzsolja az érdeklődők felét..Mire oda jutnék,nem lesz kit oktatni,mert telített lesz a pálya,ráadásul a kezdeti lelkesedés is abbamarad majd..(és furi az is,hogy évente frissíts az igazolásod a tudásodról)-hát ez vicces...:))Újabb 400 dollárért??Mekkora arc aki ezt kitalálta,meg előadja,hogy csak olyan lehet hivatalos Zumbaoktató aki részt vesz a 2 :)) napos oktatáson!!!WWWÁÁÁááááá nagy biznisz...

    VálaszTörlés