2010. október 14., csütörtök

Sabor y Tumbao - debütálás :)

Jövő hétvégén nem csak Sabor y Tumbao ladies' style workshop lesz hétvégén, hanem az augusztusban alakult tánccsoportunk is most debütál. 12 lányból áll a csoport, és egy részük fel fog lépni jövő szombaton Debrecenben az első koreográfiánkkal. Nem a workshopon, majd az esti salsa buliban.

A workshopjaim előtt mindig izgulok egy kicsit, hiába van már tapasztalatom és rutinom ebben, mégis minden workshop, minden óra más és más. De ez jó is, mert újból és újból van kihívás. A tananyag is többnyire más, csak akkor fordul elő ugyanaz , ha pl. mint az első workshopra 150-160 ember jelentkezett, és szét kellett bontanom a csoportot.

Mostani anyag is elég színes lesz. Az alapmozgásokat mindig beleveszem, csak mindig újabb és újabb nézőpontból igyekszem megközelíteni, és erősíteni ennek fontosságát. A teljes tánc szinte értékelhetetlen számomra, ha stilisztikailag és technikailag nincs meg a szép alapmozgás, hiányzik a lépésből a pontosság és a dinamika, nem mozdul, vagy nem úgy a test, ahogy annak lennie kell. Hiába díszít valaki sokat, és táncol akár látványos mozdulatokat, ha nincsenek meg az alapjai, nemcsak hogy nem nézhet ki jól a tánca, de néha mókás is lehet. Sajnos kevés hangsúlyt fektetnek sokan erre, és én meg is értem, hogy nem akar mindenki táncos lenni a szó valódi értelmében, és csak szórakozni akar, de vannak bizonyos alapok, amiket akkor is el kell sajátítani. Ez ugyanolyan, mint a nyelvtanulás. Ha nincsenek meg az alapjaid, betanulhatsz jól hangzó felsőfokú mondatokat, attól még nem fogsz felsőfokon beszélni, és ezt egy hozzáértő azonnal leveszi.

A harmónia itt is nagyon fontos. A táncod, a mozdulataid, ha akarod, ha nem, pontosan megmutatják, hogy milyen hangulatban vagy, és milyen személyiség vagy. A test nem hazudik. Ezért a tánc maga egy "terápiás" folyamat is. Ahogy te alakulsz lelkileg, úgy változik a táncod is. Pl. ahogy nőiesebben táncolsz, úgy fogod észrevenni az életed más területein is, hogy nőiesebben viselkedsz majd. Oda-vissza hatnak ezek a dolgok. Csodálatos dolog megismerni magunkat a tánctanulás során. Csodálatos, de nem mindig örömteli. A szembenézés önmagunkkal bizony-bizony nem mindig felemelő első ránézésre. Ha valami nem megy, ott nem csak fizikai, hanem lelki akadály is lehet.

A lényeg mindig ugyanaz: gyakorlás. Ha valami nem megy, azt gyakorolni kell. Nem hiszek abban, hogy valami nem megtanulható. Ha van akarat, és kitartás hozzá, akkor menni fog.

Szeretettel várok mindenkit Debrecenben, a többieknek pedig jó gyakorlást, és sok örömöt a táncban!

Lili


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése