2010. január 26., kedd

Olvasás :)

Nagyon-nagyon szeretek olvasni, és próbálok erre minden nap időt is szakítani. Persze azt nagyon ritkán tehetem meg, hogy ha olvasni akarok, fogom a könyvet, és órákra belefeledkezem, de lefekvés előtt gyakran ez ringat álomba. Kell, hogy valami kikapcsoljon mielőtt lefekszem, mert hajlamos vagyok a napi dolgokon pörögni még álmomban is.
Nem szerettem mindig olvasni. Volt gimiben egy elég rossz élményem, egy irodalom óra, ami után dacból gyakran csak a rövidített változatát olvastam el a kötelező olvasmányoknak... Mennyire számít a tanár! Így utólag nem adok magamnak igazat, nekem nem sikerült akkor őt megértenem, és a tanítási módszerét, de úgy gondolom, hogy jó ember, és jót akart. Na de az akkori önmagam más volt, és ha nem is vette el a kedvemet teljesen, mert az ajánlott irodalmat elolvastam, csak a kötelezőt nem. Aztán érettségi után nyáron elkezdtem falni a könyveket, és mivel kezdtem, hát persze, hogy a kötelező olvasmányokkal. :) Sok közülük nagyon tetszik, de persze olyan is volt, ami nem nagyon nyerte el az akkori ízlésem. Azért írom itt is, hogy az akkori ízlésem, mert lehet, hogy most már tetszene, vagy máshogy értékelném. Biztosan volt veletek is már ilyen, hogy ami tíz éve tetszett nagyon, például egy film, azt ha most megnézed, lehet, hogy nem is érted, miért voltál úgy oda érte régen.
Szóval gimi után rákaptam az olvasásra. Apukámat kértem meg mindig, hogy ajánljon könyveket. Lenyűgöztek azok, amiket adott, és nagyon megszerettette velem az olvasást. Hemingway, Dreiser, Steinbeck, Maupassant, Jókai, csak hogy a sor elejét, a kezdeteket idézzem.
Ma is nagy Jókai rajongó vagyok. A magyar irodalomból ő a kedvencem. :)
Általában 3-4 könyvet olvasok egyszerre, ha nem többet, mert mindig a hangulatomtól függ, hogy melyikhez nyúlok. Többnyire van egy szép, klasszikus mű, egy szórakoztató irodalom, valami ezoterikus, motiváló, esetleg egy életrajzi regény stb. Jelenleg Fejős Évától olvasom a Bangkok, tranzit című könyvet, és a Mahabharata új magyar kiadását, valamint néha belenézek a Motiváció minden reggelre című könyvecskébe, vagy a Mars és Vénusz abba a példányába, amit Csilikétől kaptam nemrég. Klasszikus irodalom most nincs a repertoárban, de talán majd ma, vagy a héten bővül a sor. :)
Hogy mit ajánlanék? Nagyon szeretem a Jane Austen, Brontee könyveket, de ha azt akarom, hogy izgalmas, fordulatokkal teli szórakozás legyen, és ne romantikus, mint az előbb említettek, akkor Dan Brown-hoz nyúlok, vagy megkérdezem Balit, hogy mit ajánl, mert ő is rengeteget olvas. Tomi most Popper Péter Indiáról szóló könyvét ajánlotta nekem, azt is kíváncsian várom már, hogy elolvassam. Természetesen ajánlom Jókait, tőle bármit. Dreisertől az Amerikai tragédiát, Steinbecktől az Édentől Keletre című könyvet, és nagyon szeretem még Balzac-ot is. Nem mindig van hangulatom hozzá, de Zolát is érdemes olvasni, de még nagyon sokáig sorolhatnám az irodalmi műveket.
Amit még kiemelnék, az két könyv, ami az én életemben meghatározó volt jó pár évvel ezelőtt. Az egyik, James Redfield: Mennyei Prófécia, a másik Paulo Coelho: Az alkimista. Mindkettő formálta a gondolkodásom, és elindítottak egy kicsit más világnézet felé.
Nagyon jó dolog olvasni, és egy kicsit kizökkenni a mi világunkból, és belecsöppenni egy másikba.
Mosolygós napot!
Szeretettel:
Lili

3 megjegyzés:

  1. Az Alkimista nekem is egy "kezdet" volt... Akkor most én ajánlok :) Ezotéria témában - ha még nem olvastad:
    Szepes Mária: A vörös oroszlán
    Tetszeni fog! :)))

    VálaszTörlés
  2. :) Köszi, azt is olvastam, de arra már nem is nagyon emlékszem. Talán újra el kellene olvasnom... :) puszika

    VálaszTörlés