2010. október 19., kedd

Ne lopj! :)

Kicsit provokáló a cím, és a téma sem fog osztatlan sikert aratni, de hát ismertek, nem rejtem véka alá a véleményem, és nem zavar, ha nem értetek egyet, nem is az a célom, hogy meggyőzzelek benneteket, mindenkinek a maga döntése, hogy éli az életét, mit hogy kezel, mire, hogy reagál, mit hogy értékel. Amikről most írok, azokkal lehet, hogy 10 évvel ezelőtt én sem értettem volna egyet, de most már máshogy látom ezeket a dolgokat. Sokat változtam, remélem, jó irányba haladok.

Néha már kicsit talán túlzásba is viszem a dolgokat, de hát az a típus vagyok, aki valamit vagy 100%-ig próbál megvalósítani, vagy sehogy. Mókásnak tűnhet, és ez egy apróság, de ha elfelejtek jegyet kezelni a villamoson, mert szórakozott vagyok, vagy nagyon elgondolkozom valamin, akkor legközelebb két jegyet lyukasztok. Bár nem értek egyet sok dologgal, ami a BKV-nál zajlik, és nem is vagyok mindig elégedett a szolgáltatással, nem beszélve az egyre keményebb árakról, de mégis van bennem egy ilyen lelkiismereti kérdés, hogy ha igénybe veszem a szolgáltatást, akkor fizetek érte. Van választásom. Nem muszály felszállnom a villamosra, mehetek gyalog is. De ha felszállok, akkor lyukasztok.

Ilyen dolog a CD-k illegális másolása és internetről letöltése. Drága Férjem, Tomi, mint tudjátok, salsa DJ, és borzasztóan becsülöm azért, hogy csak eredeti CD-kről játszik. Megtehetné, hogy letölti ugyanazokat a zenéket a netről, de nem teszi. Két dolog miatt sem. Az egyik, mert tiszteli az előadók munkáját, és pontosan ezért kifizeti érte a díjat. A másik pedig, hogy bárki bármit mond, nem ugyanaz a hangminőség egy buliban, ha laptop-ról játszod a zenét, vagy eredeti CD-ről, és megfelelő felszerelést használva.

Aztán itt van az is, hogy a notebook-omon csak és kizárólag eredeti szoftver lehet. Képes vagyok horribilis összeget kifizetni érte, bár még az informatikusok is kinevetnek ezért, sőt, múltkor még a boltban az eladó is majdnem lebeszélt egy Office Professional-ről.

Nem félelemből teszem ezeket a dolgokat. Nem azért fizetem be pontosan a számláimat, adókat, kezelem a jegyeket, veszem a szoftvereket, mert félek a lebukástól, hanem mert szeretnék korrektül, becsületesen élni. Nem akarok olyan szolgáltatást igénybe venni, vagy olyan terméket használni, amire nincs jogom.

Valahogy néhány éve elgondolkoztam egy mondatom, amiről ma már nem is tudom, hogy honnan származott, mégis nagyon megfogott: „Aki a kicsi dolgokban nem becsületes, az a nagyokban sem.” Persze nem gondolom, hogy aki nem kezel jegyet a villamoson, az rossz vagy nem becsületes ember. Talán inkább azt gondolom, hogy bizonyos dolgokban nincsenek középutak. Tudom, ez kicsit fekete-fehér gondolkodás, és az élet nagyon is sokszínű. Nekem jobb így. Jobb úgy élnem, hogy minden nap becsületesen, korrekten élek.

Néha csak elég egy picit fordítva gondolkozni szerintem. Ki az, aki szeretné, ha a munkáját ingyen igénybe vennék? Például én nem szeretném, ha az órámra ingyen belógnának az emberek. Az is egy szolgáltatás, bár nehezen gondolok így rá, mert nagyon szeretem, de végül is igaz ez most ebben a helyzetben.

Szerintem a becsületesség megtérül. Ebben hiszek, legyek most a szemetekben bármilyen naiv vagy idealista. Számomra, az én lelkemnek fontos, hogy ne ártsak, és ez is hozzátartozik. Mi tehetünk róla, hogy a világban bizonyos dolgok nem jó irányba haladnak. Mi tesszük olyanná a világot, amilyen. Hát én megpróbálom mássá tenni. Hiszem, hogy számít minden ember, minden döntése, még ha nem is ez sokszor a könnyebb út, akkor is.

Namaste! :)

Lili

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Teljesen egyetértek - vagyis egyet értenék - a leírtakkal, csak sajnos egy ilyen világban nagyon nehéz igazán "becsületesen" élni.
    Én pl. éves BKV bérlettel utazom, de miután meg lett a diplomám sem váltok még néhány évig felnőtt bérletre, mert egyszerűen nem engedhetem meg magamnak. Úgy gondolom, ez számomra a közép út: fizetek a szolgáltatásért, mindig van nálam bérlet, viszont nem a "kategóriámnak" megfelelően.
    Hogy miért van ez? Mert az emberek túlnyomó többsége manapság annyira keveset keres, hogy nem teheti meg. Nem szoktam egyértelmű dolgokban lopni vagy pénzt nem kifizetve használni valami szolgáltatást - ha megtehetem. De ha arról van szó, hogy inkább rendesen eszem abban a hónapban, vagy kifizetem a drágább BKV bérletet, akkor én az előbbire szavazok... És sajnos még nem tartok ott, hogy megtakarításaim legyenek, örülök ha a kis pénzből, amit kapok, kihúzom hónap végéig.
    Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy néha a becsületesség tényleg nem az ember személyiségén múlik, mert hiába igyekszem én is mindig lelkiismeretem szerint elszámolni mindennel, néha belekényszerülök ebbe a választásba.

    VálaszTörlés
  2. Lara, szerintem az őszinteség nagy erény:) Én ezt nagyon tisztelem az emberekben!!!:D Benned is, puszillak!

    VálaszTörlés