2010. február 8., hétfő

Mahabharata :)

Ez a mindössze ezer párszáz oldalas "könyvecske" számomra nagyon fontos könyv. Eredete: India. Vannak a könyvben királyok, királyfik, hősök, gonosz cselszövők, erényes nők, félistenek, démonok, minden, amit India ősi eposzáról gondolunk. Az érdekessége számomra a könyvnek, hogy a lelki tanításai, amit egy jó hosszú történeten át mutat be, mind a mai napig érvényesek, és olyan jó lenne őket sokkal jobban követni, mint ahogyan ezt mi a mindennapjainkban tesszük. Írtam ugyan, hogy jó hosszú a történet, de egyáltalán nem unalmas. Van csata, összeesküvés, szerelem, és sok-sok tanulság.
Nem olyan könyv ez, amit leülsz, és elolvasol, mint a Harry Pottert. Engem legalábbis meg-megállít, akár napokra, hetekre, és elgondolkodtat, mielőtt továbbolvasnám. A magyar fordítás egyébként nemrég jelent meg. Aki nem ismeri az indiai kultúrának ezen részét, a védákat, és tanításaikat, azoknak nem könnyű olvasmány a rengeteg, számunkra ismeretlen név miatt. Azonban megéri, ahogy megéri legalább egyszer elolvasni felnőtt fejjel is a Bibliát és Buddha tanításait is. Az indiaiak "Bibliája" egyébként a Bhagavad Gita, ami egy részlet a Mahabharata-ból. A Bhagavad Gita a kuruksétrai csatán keresztül elég velősen összefoglalja az élet értelmét, és az erkölcsi normákat.
Kb. egy évtizede érdeklődőm az ezotéria, a vallások, kultúrák, egyházak iránt. Hiszek Istenben, egy Istenben, és hiszem, hogy nincsenek véletlenek, mindennek megvan az oka az életünkben, és azért vagyunk itt, hogy tanuljunk, fejlődjünk lelkileg. Kicsi porszemek vagyunk a világegyetemhez képest, bár az egónk néha ez ellen erőteljesen küzd, az is igaz, és a mindennapjainkban megfeledkezünk a valóban fontos, valóban értékes dolgokról. Azokról az egyszerű dolgokról, amik még csak pénzbe sem kerülnek, és a forrásuk is kifogyhatatlan, sőt, ha adsz belőle, még sokkal többet is kapsz vissza. Ezek az értékek: a szeretet, a becsületesség, a hűség, a szerénység, a szolgálat és az alázat. Persze még egy csomó alap értéket fel lehetne sorolni, de ezt az írásomat is csak egy kis gondolatindítónak szánom, nem mennék bele a részletekbe most.
Az idei fogadalmi listámra felvettem pár napja a következőt: Minden nap tenni valami jót magammal, és tenni valami jót másokkal.
Működik. :)
Szeretettel:
Lili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése